Κατασκευή χώρων προσωρινής στάσης στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης

Κατασκευή χώρων προσωρινής στάσης στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 15489/04.03.09

Προς Υπουργό:
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.


Η εσωτερική περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερα από 150.000 οχήματα, ενώ ήδη παρατηρούνται προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής.
Το γεγονός ότι σε όλο το μήκος της περιφερειακής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος στάθμευσης ή προσωρινής στάσης σε περίπτωση ανάγκης, ή ακόμα και ατυχήματος, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας. Σε περίπτωση που σημειωθεί κάποιο τροχαίο ατύχημα, χιλιάδες αυτοκίνητα μποτιλιάρουν για ώρες, καθώς σε κανένα σημείο του περιφερειακού δεν υπάρχει βοηθητικός χώρος ασφαλούς προσωρινής στάθμευσης.


Επιπλέον δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου οδηγοί μετά από μηχανική βλάβη ή λάστιχο, αναγκάστηκαν να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητό τους στη δεξιά λωρίδα του περιφερειακού, η οποία ωστόσο είναι ταχείας κυκλοφορίας, και παρασύρθηκαν από διερχόμενα αυτοκίνητα με τραγικό απολογισμό.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Για ποιους λόγους δεν συμπεριλήφθηκε στον αρχικό σχεδιασμό και κατασκευή της περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης η δημιουργία βοηθητικών χώρων ασφαλούς προσωρινής στάθμευσης;

- Προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικών χώρων προσωρινής στάσης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης; Και αν ναι, ποιο προβλέπεται να είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;

Απάντηση Υπουργείου